Wycięte katy - za duże spalanie ?

2000-2006 | silnik: S54
czosnecki

Wycięte katy - za duże spalanie ?

Post autor: czosnecki » czw cze 21, 2012 17:56

Witam. Kupilem Mke z wycietymy katami-ciezko powiedziec w jakim celu ... W kazdym razie sprawa wyglada nastepujaco : wywala check engine (blad czujnika temp spalin) - jest to blad ktorego nie da sie skasowac - czujnik jest uszkodzony i zostal uszkodzony wlasnie przy usuwaniu katalizatorow. Zastanawia mnei to ze podobno shamowana byla na 312 kucy (nie widzialem nie wiem gdzie to bylo i ile w tym prawdy i poprawnego pomiaru - napewno na 95tce ) Ale najwazniejszze co mnie nurtuje to spalanie ... Przcezytalem ten temat : viewtopic.php?t=4325 i zaczelo mnei mocno zastanawiac spalanie mojej mki :) do tego tutaj temat dotyczy zimy :|
Wiec jezeli chodzi o mnie to glownie jezdze na nierozgrzanym motorze krotkie odcinki : np 2 km na silownie po 2 h znowu 3 km do sklepu i np 5 km do domu potem. W takim trybie auto spala srednio ok 18 l i mowimy tu o psokojnej jezdzie do ok 2k zero szalenstw... No i np jazda w korkach w miescie przy zatloczonych baaardzo alejach w krk odcinek 15 km i srednie 19 ... tak samo spokojna jazda. Natomiast przy upalaniu nocnym ok 21 l wiec bardzo spoko... Raz tes sprawdzalen spalanie odcinek mniej wiecej 40 km w miescie w nocy przy spokojnej jezdzie to ok 13l .
Teraz pytanie czy powinienem spowrotem wstawic katy i na ile moze miec wplyw walniety czujnik temp spalin i brak katow na spalanie i ew moc silnika... Pzdr :)

Awatar użytkownika
rypik
Kontakt:

Re: Wycięte katy - za duże spalanie ?

Post autor: rypik » czw cze 21, 2012 18:10

Wstaw z powrotem katalizatory bo bez nich mocy deklarowanej mieć nie będziesz.

SyTy

Post autor: SyTy » czw cze 21, 2012 18:46

+1 i dodatkowo wymień ten czujnik jak wiesz że nie działa. Nikt Ci tu nie wywróży na ile będzie miał on wpływ na cokolwiek...
No Fear - No Fun!

Awatar użytkownika
Tomcio
Auto: M3 e92 Competition

Post autor: Tomcio » czw cze 21, 2012 22:07

Ja nie wiem co wy macie z tym spalaniem.
A może ta moja jakaś inna bo ciągle pali 11,4l verwy/ultimate/racing i zaznaczam że jazda jest mieszana. Ostatnio po dnnd wskoczylo na 11,5l ale przy powrocie do domy znowu spadło do 11,4.
Jest to jedno z najekonomiczniejszych aut sportowych jakie miałem przyjemność ujeżdżać.
Nie ukrywam że cieszy mnie to bardzo :)
M3 e92 Competition Dkg Edc Mdm ///MPerformance Gts Akrapović Vorsteiner Tecnocraft Seibon Eibach

MINIPK
Kontakt:

Post autor: MINIPK » czw cze 21, 2012 23:42

Dokładnie, u mnie spalanie w mieście jeszcze nie przekroczyło 13 więc coś napewno masz nie tak. Pytanie tylko co...
No "M", no fun

m!xeR
Auto: scirocco r
Kontakt:

Post autor: m!xeR » pt cze 22, 2012 02:51

Tomcio, może powinieneś zacząć mocniej pedał gazu wciskać ? :lol:

Ja po takiej trasie jaką zrobiliście na dnnd (byliśmy z Mankiem nockę wcześniej), dosyć ostrej + dojazd wioskami z Krakowa na miejsce również dosyć ostry + powrót autostradą z prędkością ok. 190. Łącznie 300km ze średnią spalania z tego odcinka 12l/100km na komputerze. Jazda w ciągu tygodnia - wieczorne upalanie, rekreacyjne przejażdżki w godzinach popołudniowych po centrum, wypady do znajomych, zakupy, szkoła etc. to 14l/100km na komputerze.
Spróbuj odpiąć aku na całą noc, mnie po takim zabiegu wyraźnie spadło spalanie w porównaniu do tego co opisywałem w przytoczonym przez Ciebie temacie.

Awatar użytkownika
yakuza
Auto: M5f10,750f01,335f30,e46v8m62
Kontakt:

Post autor: yakuza » pt cze 22, 2012 08:43

czosnecki pisze: Wiec jezeli chodzi o mnie to glownie jezdze na nierozgrzanym motorze krotkie odcinki : np 2 km na silownie po 2 h znowu 3 km do sklepu i np 5 km do domu potem. W takim trybie auto spala srednio ok 18 l i mowimy tu o psokojnej jezdzie do ok 2k zero szalenstw... No i np jazda w korkach w miescie przy zatloczonych baaardzo alejach w krk odcinek 15 km i srednie 19 ... tak samo spokojna jazda. Natomiast przy upalaniu nocnym ok 21 l wiec bardzo spoko... Raz tes sprawdzalen spalanie odcinek mniej wiecej 40 km w miescie w nocy przy spokojnej jezdzie to ok 13l .
Teraz pytanie czy powinienem spowrotem wstawic katy i na ile moze miec wplyw walniety czujnik temp spalin i brak katow na spalanie i ew moc silnika... Pzdr :)
moja calkowicie seryjna spala podobnie a nawet troche wiecej obecnie rowniez jezdze na niedogranym motorze bardzo krotkie odcinki po 2km i auto stoi godzine pozniej znow 1km 5 min postoju wracam 1km stoi 5-6 godzin pozniej 1km i postoj 5 min nastepnie 2 km i postoj w takim trybie spalanie dobilo do 24l, jazda mieszna trasa miasto moje spalanie oscylowalo w granicah 16-18l

czosnecki

Post autor: czosnecki » sob cze 23, 2012 21:44

Kurde no juz sam nie wiem ... Narazie zresetowalem ''konsumpcje'' i zobaczym jak to bedzie za 1 moze 2k km ... Do tego zamowilem juz ten czujnik temp spalin. A potem pomysle albo nad wstawieniem katow lub ewentualnie dostrojeniu auta pod te wyciete katy w jakims Unitronicu albo innym compsorcie...
Na kompie jedyny blad jaki wyskakuje i jest niekasowalny to wlasnie ten czujnik temp spalin - mam nadzieje ze wymiana cos zmieni. Myslicie ze przy zapalonym checku moze wrzucic jakis tryb awaryjny albo cos i spalanie ruszylo w gore ?

anglik

Post autor: anglik » pn sie 13, 2012 11:11

ale wy tu q... głupoty piszecie , kat ma tylko żywotność 100.000km po tylu km jego żywotność się kończy i czas założyć nowy lub wstawić puste rury albo strumienice , zużyty kat powoduje większe spalanie 1-2-3l ponieważ jest zapchany auto dodatkowo traci cenne konie

Panie Anglik, ochłoń trochę.
Ostatnio zmieniony pn sie 13, 2012 11:37 przez anglik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » pn sie 13, 2012 12:16

No ciekawe bzdury tu wypisujesz! Wiesz jak wygląda i jaki katalizator jest w M3?
Widziałeś go w środku? Po wycięciu katów w M3 będą głupiały sondy.
Hamowałem wszystkie swoje M3 i nawet ta która miała 185tyś km oryginalne katy miała 340KM na hamowni.
Druga to samo ori katy przebieg ok 160tyś i 345KM więc twoja teoria jest bzdurna.
Znam auta co mają ponad 200tyś km ori katy i nie ma z nimi problemu a moc jest w normie.

ODPOWIEDZ